דעה: תמיכת עובדי ענקיות הטק בפלסטינים – צעד מעורר הערכה

במהלך מבצע שומר החומות, ובעיקר לאחריו ונוכח תמונות ההרס וההרג המזעזעות מעזה, קיבלו באחרונה הנהלות אפל, גוגל ואמזון פניות מעובדיהן, שתבעו מהן להכיר בסבל העם הפלסטיני, למחות על התנהלות ישראל, ובמידה שיש חוזים בין החברות לבינה (למשל, במקרה של גוגל ואמזון, מכרז הענן הממשלתי הענקי נימבוס, שבו הן זכו באחרונה) – לבטלם.
הנהלות החברות לא נעתרו לקולות הללו, אבל הם זכו לתהודה, בדמות תגובות זועמות, לצד תמיכה והסכמה. עמיתי, יוסי הטוני, הביע בטורו בנושא את הדעה שהמחאה לא מקובלת. הטוני אף הרחיב והסביר שההתנגדות להפרות זכויות אדם בעמק הסיליקון סלקטיבית וספציפית נגד ישראל – היא לא נשמעת במיוחד או בכלל נגד עוולות אחרות.
אני סבורה אחרת. בעצם, לא אני, אלא העובדות: ענקיות הטק ועובדיהן מביעים מזה שנים תמיכה בזכויות להט"בים, בגיוון תעסוקתי ובמאבקים חברתיים נוספים – למשל משבר האקלים, שהוא לחלוטין לא רק נושא סביבתי. כך, למשל, ג'ף בזוס, האדם העשיר בתבל ומי שייסד ומוביל את אמזון, הודיע בפברואר האחרון כי הוא משקיע 10 מיליארד דולר מהונו האדיר להקמת קרן כדור הארץ שנקראת על שמו – The Bezos Earth Fund. זאת, לאחר שהוא ספג ביקורת מעובדים בחברה, שלפיה הוא לא עושה מספיק כדי להילחם בהתחממות הגלובלית. אלה אף התארגנו בקבוצה אקטיביסטית, שכל עניינה משבר האקלים. הקבוצה פועלת באמצעות דף טוויטר, וכן החתימה אלפי עובדים על עצומה, ונציגיה התייצבו בישיבת בעלי מניות של אמזון והביכו מאוד את המנכ"ל וההנהלה.
לאחר מכן, אמזון אמנם פיטרה שלא כדין, לכאורה, שתיים מהעובדות שלה, מאחר שביקרו את השפעתה של ענקית הקמעונאות אונליין על משבר האקלים, אבל המלאכה נעשתה: לצד הקמת הקרן על שם בזוס, הענקית תקזז פליטות ותשמור יותר על הפלנטה. נראה שזה נעשה פן יבולע לה בדעת הקהל, אבל גם אם מתוך שלא לשמה בא לשמה – דיינו.
בכלל, מחאות עובדים בהיי-טק העולמי כבר נשמעו וקצרו הצלחות בנוגע לנושאים אחרים ומגוונים, ביניהם המחאה נגד מנוע החיפוש המצונזר שפירית, שגוגל פיתחה עבור סין ונסוגה ממנו עקב לחץ עובדים. אמנם, כמו אמזון, החברה פיטרה חלק מהמוחים, אבל המהלך הצליח והחוזה נעצר. כמו כן, ב-2018 ביטלה גוגל חוזה ענק מול הפנטגון, כחלק מפרויקט Maven, שהעובדים חששו שיהיה הצעד הראשון לקראת שימוש בבינה מלאכותית ל-"מטרות קטלניות". הצלחה טרייה ומהירה במיוחד מהחודש היא סילוקו מאפל של בכיר שידוע כמיזוגן – ובלחץ עובדים הוא פוטר מיד. סיפורים אלה מדגימים יפה מדוע עובדים של ענקיות טק כה דומיננטיות כגון אמזון, אפל וגוגל צריכים להביע דעה ולדרוש מהמעסיקות שלהם להיות טובות יותר – חברתית, סביבתית ומוסרית.
דברים שרואים משם לא רואים מכאן
תגידו: אבל ישראל היא המותקפת ואין סימטריה, אלא ש-מה לעשות – דברים שרואים משם לא רואים מכאן. מחוץ לישראל נשמעת ביקורת הולכת וגואה על המכה הכה עוצמתית שהנחיתה מדינתנו על עזה ועל כשני מיליון תושביה, שחייהם גם כך לא קסומים במיוחד. בין הקורבנות 67 ילדים חסרי ישע. הטענה הרווחת – והצודקת – היא שהתקיפות לא היו מידתיות. כאנלוגיה, אם יבוא אדם לדקור אתכם בסכין, האם תפעילו נגדו ונגד כל מי שבסביבתו טנק?
אבל גם אם בעיניכם זה בסדר, וישראל רק פעלה באקט של התגוננות טהורה וכירורגית, האם לא ניתן להבין מדוע מבחוץ יש זכות לכל חפץ לבקר את המהלך של ישראל?

הפגנת תמיכה בפלסטינים. צילום ארכיון: BigStock
ניתן לקשר את ההתנגדות של עובדי ענקיות הטק למתקפות הישראליות בעזה למגמת הגיוון וההכלה, שהולכת וצוברת אחיזה בענף הטכנולוגיה, ושחברות משקיעות בה יותר ויותר משאבים, מתוך הבנה שהעסקה מגוונת תורמת לשורה התחתונה של החברה (באחרונה פורסם מחקר שמוכיח בדיוק את זה, בהקשר של הקהילה הלהטב"קית). משמעות הביטוי פשוטה: לא להעסקה הכמעט אינהרנטית בהיי-טק בפרט ובמשק בכלל של גברים לבנים, בני הדת השלטת במדינה, סטרייטים ומצבע עור מסוים, אלא הקפדה מכוונת על העסקה מגוונת. בעמק הסיליקון, ובמידה פחותה גם בישראל, כבר הבינו שאי אפשר להיות מלכי העולם בלי להיות יותר מסתם פוליטיקלי קורקטיים, אלא לתרגל הלכה למעשה הכלה וגיוון – ויפה שעה אחת קודם.
לפיכך, מוצאים את עצמם בשורות ענקיות הטק הרבה יותר שחורים, נשים, להטב"קים, אסיאתיים, היספנים ובני מיעוטים שונים, או קבוצות אוכלוסייה מוחלשות. גם פלסטינים נכללים בין קבוצות עובדי החברות הללו, "אפילו" בישראל. לא להאזין לתחינתם על אחיהם מעזה, להקשיב למצוקתם הקשה ולסרב לראות את שהם מצביעים עליו כעל עוול – זה לחטוא לגיוון ולהכלה, ובענק.

תמיכה במחאת השחורים כן – והתנגדות להרג אזרחים פלסטינים לא? צביעות! צילום אילוסטרציה: BigStock
אתם יכולים לדמיין שאפל, גוגל ואמזון היו אומרות לעובדיהן השחורים שלא מעניין אותן מה שעוללה המשטרה לג'ורג' פלויד, או שהחברות הללו היו בוחרות לשתוק לנוכח מחאת BLM או MeToo#? אני מניחה שלא. אז ניוז פלאש: גם חיי הפלסטינים נחשבים.
האם המחאות האלה ידליקו נורה אדומה אצל ממשלת ישראל?
נכון, חוזה נימבוס וחוזים אחרים של אספקת טכנולוגיות לישראל ו/או לצבאה כנראה שלא יבוטלו. מדובר בכסף גדול ובקשרים שחשובים לכל הגורמים המעורבים בדבר. אבל, וזה האבל החשוב – איומים שכאלה, הלחץ הציבורי שהם מחוללים ואולי גם תנועות אי-רצוניות של חוסר נוחות מצד טים קוק, סונדר פיצ'אי ובזוס – שלא טוב להם ולמוניטין שלהם לצאת אדישים לסבל ולאי צדק – ידליקו נורה אדומה אצל ממשלת ישראל ואולי, רק אולי, ימנעו ממנה תקיפות כה אגרסיביות והרות אסון להבא. עוד קודם לכן, פעילות כזו עשויה להאיץ תהליכי רגיעה, הסדרה והפחתה בשימוש בנשק. בפרט אם הממשלה הבאה תכלול מפלגות שמתיימרות לדבר בשם זכויות האדם, אבל גם אם לא.
לכן, המהלכים של העובדים ראויים להערכה גדולה, ולא לגינוי או סלידה. בתיקון עולם לטובה מדובר, ואולי אפילו בקולות שיביאו אלינו מהר יותר את השלום והשלווה.
הפוסט דעה: תמיכת עובדי ענקיות הטק בפלסטינים – צעד מעורר הערכה הופיע ראשון באנשים ומחשבים – פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות