ad1
חדשות

צוקרברג מציג: נסיון שני של פייסבוק להתחרות בבנקים

ביוני שנה שעברה מארק צוקרברג הרעיד את העולם הפיננסי עם הודעה שאיימה על המשך הסדר העולמי הקיים. הוא יחד עם 99 חברות ענק חשף את תכניתם המשותפת להרים בתחילת 2020 מערכת בנקאית גלובלית שדרכה כל אחד יוכל לאחסן כסף ולהעביר אותו. הכל באותה הקלות שבה אנחנו מסתמסים אחד עם השני ובעלויות אפסיות. כל מה שהיה צריך בשביל לסחור במערכת הוא אינטרנט ותעודת זהות. למטבע תכננו לקרא ליברה. המערכת היתה אמורה להתנהל בפיקוח 100 החברות, כשלפיסבוק אחוז שליטה אחד בלבד בתוכה. לעומת זאת באפליקציה דרכה יתבצע הסחר יקראו קליברה והיא תהיה בשליטה בלעדית של צוקרברג. כל זה היווה איום אמיתי חסר תקדים על המשך קיומה של המערכת הבנקאית המסורתית, המסורבלת ועמוסת העמלות והבירוקרטיה.

על הנייר נראה שהליברה הולכת לכבוש את העולם ולראשונה תקום מערכת מטבע פרטית מצליחה שלא מגובה על ידי מדינה. אלא שצוקרברג עשה טעות אחת קריטית. הוא לא פעל תוך שיתוף פעולה עם הממשלות ולא ניסה לקבל את אישורן בטרם יצא לתקשורת עם המיזם הגרנדיוזי שלו. הוא פשוט הנחית עליהם את המיזם על הראש ביום בהיר אחד בתקווה שהם יכופפו את הראש ולא יציבו קשיים. התנגדות הרגולטורים והפוליטיקאים באירופה וארה"ב למיזם לאכזבתו לא איחרה לבוא.

האירופאים חששו שהליברה תערער את היציבות הפיננסית בעולם ושהמערכת תכשיר הלבנות הון. האמריקאים ביקשו מצוקרברג להשעות את התכנית כדי להבין את השלכות המערכת. החשש שלהם היה שהדולר יאבד את מעמדו כמטבע הסחר העולמי, והמערכת הבנקאית תתערער תחת הליברה המהירה, היעילה והזולה. עם התגברות ההתנגדות גופים עסקיים גדולים שהיו שותפים למיזם, ובינהם חברות האשראי הגדולות כויזה ומאסטרקארד, החליטו לנטוש את הליברה.  צוקרברג עצמו נצלב הן על ידי הדמוקרטים והן על ידי הרפובליקנים בעדות שערך בקונגרס על התנהלות פייסבוק כעבור כמה חודשים. האוירה הציבורית העוינת לא הוסיפה למאמציו של צוקרברג להטמיע את המהפכה המוניטרית שחלם עליה. 

ההתנגדות הגורפת במסדרונות הממשלות נגד הליברה אילצה את צוקרברג לחשב מסלול מחדש. כזה שיהיה צנוע יותר ופחות מאיים. ארגון הליברה החליף את שמו לדיאם. במקום 100 שותפים הארגון מונה כיום 27 בלבד. הבולטות בינהן  הן ספוטיפיי, אובר,  ושורה של חברות העוסקות בעולם מטבעות הקריפטו. שאיפת הארגון היא ליצור מערכת תשלומים דיגיטלית מהירה אבל מספיק בטוחה עבור כל צרכן או עסק שירצה להשתמש במטבעות דיגיטלים שייוצרו במסגרת המערכת.  בניגוד לביטקוין שערכו נקבע בשוק החופשי והליברה שערכו היה אמור להיות מקובע לסט של מטבעות פיאט ממשלתיים, הדיאם אמור להיות צמוד למטבע אחד – ככל הנראה הדולר. 

המטבע אמור להיות מושק בינואר 2021 והפעם מקווים בפייסבוק שהרגולטורים והממשלות יהיו יותר ידידותיות אליו. גורמים במערכת לא מוציאים מכלל אפשרות שגם הפעם יקבל כתף קרה. גם אם כן התכנית המוניטרית החדשנית של צוקרברג, ליצור מערכת מטבע מהירה ויעילה, כזו שנותנת פייט למערכת הממסדית, לא נגנזה. היא בשלב זה חטפה ברקס. הדיאם הוא ניסיון שני מאז לשים בכל זאת את הרגל בדלת לפני שזו תטרק.

הפוסט צוקרברג מציג: נסיון שני של פייסבוק להתחרות בבנקים הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית

מאמרים דומים

Back to top button