מתופעות הלוואי של הקורונה: מחירי המזון בעולם שוברים שיאים

האינפלציה העולמית מרימה ראש כאשר מדד מחירי המזון של ארגון המזון והחקלאות מטעם האו"ם עלה בחודש אפריל בפעם ה -11 ברציפות והגיע לרמות שיא שלא נראו מאז 2014. מדד FAO Food Price Index שנחשב למדד המוביל בכל הקשור למדידת מחירי המזון, עלה ב -2 נקודות מ -118.9 נקודות במרץ ל -120.9 באפריל. מדובר בזינוק של 30.7% בשנה – העלייה המהירה ביותר מאז 2011.
את העלייה באפריל הובילו הסוכר, שמנים, בשר, חלב ודגנים. מדד מחירי הדגנים של FAO עלה ב -1.2% בחודש אפריל לחודש שעבר ובסך הכל השלים עליה של 26% לעומת השנה שעברה. תנאי הבצורת בארגנטינה, ברזיל וארה"ב העלו את מחירי התירס ב -5.7% בחודש שעבר. בעוד שמחירי החיטה לא השתנו מחירי האורז העולמיים צנחו בחודש שעבר.

מדד מחירי השמן הצמחי של FAO עלה בחודש שעבר ב -1.8% בגלל עליית מחירי הסויה ושמן הדקלים, שקיזזו את מחירי שמן החמניות הנמוכים יותר. מחירי החלב עלו ב -1.2% בעקבות הביקוש הגואה לו באסיה, בעוד שמדד הבשר עלה ב -1.7%. בארגון המזון והחקלאות ציינו כי יש "ביקוש מוצק" לבשר בקר במזרח אסיה.
הסיבות העיקריות לזינוק במדד המחירים הן בצורות באזורי הגידול שכוללות גם יבול מאכזב באירופה ובארה"ב בשילוב עלייה בביקושים במזרח, במיוחד בהודו וסין. בנוסף לכל זה נוצר עומס על מערך האספקה בשל הסגרים בתקופת הקורונה, מה שלא הוסיף להוזלת התהליך, וכן ציפייה לסיום המגיפה והתאוששות מחודשת של הכלכלה שחוזה עלייה בביקוש.
דו"ח עולמי חדש על משברי מזון שהופק על ידי האיחוד האירופי והאו"ם טוען כי שנת 2020 הייתה הגרועה ביותר בחמש השנים האחרונות מבחינת בטחון תזונתי. לטענת מחברי הדו"ח לפחות 142 מיליון אנשים יסבלו השנה בשלוש הרמות הגרועות ביותר במתודולוגיה של חוסר ביטחון תזונתי בחמישה שלבים. מעל 100,000 נמצאים כבר ברמה הגרועה ביותר, כמו רעב. מדינות G7, אמרו השבוע כי הן יפנו 1.5 מיליארד דולר לדרום סודאן, תימן וניגריה, העומדות בפני האיום החמור ביותר, אם כי בהצהרה לא נאמר באיזה סכום מימון מדובר.
בארה"ב יש כבר המזהירים מפני תחילתן של מחאות ברחבי העולם. המומחים מצביעים על כך שהזינוק הגדול האחרון במחירי המזון מאמצע 2010 ועד תחילת 2011 חפף את תחילת האביב הערבי, כאשר אינפלציה של מחירי המזון נחשבה אז לאחד הגורמים שהיוו טריגר לפרוץ המהומות.
הפוסט מתופעות הלוואי של הקורונה: מחירי המזון בעולם שוברים שיאים הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית