מי שלקח את מטבע הבדיחה הזה ברצינות הפך למיליונר


תמונה אחת של כלב שהעלה מייסד טסלה אלון מאסק במהלך סוף השבוע, הספיקה כדי להקפיץ את ערך המטבע הוירטואלי דוג'קוין ב233% ביום אחד ובסך הכל עזרה לו להשלים בתוך שבוע עלייה של 500%. מי שרכש דוג'קוין ב1000 דולר בינואר השנה כבר נמצא כיום עם אותם מטבעות אבל כבר בשווי של 72000 אלף דולר. המטבע נכנס אפילו לרשימת 10 המטבעות הגדולים בשוק הקריפטו.
ספק אם סטושי נאקומוטו, ממציא הביטקוין האנונימי, יכל להעלות בדימיונו הפרוע ביותר את הבאז שייצר המטבע הוירטואלי שלו בעולם. אולם נראה שאפילו סמי ההזיה הקשים ביותר היו מצליחים לייצר באותו דמיון את התופעה שנקראת הדוג'קוין.
הכל החל בשנת 2010. שלא במכוון אטוסקו טסו, גננת מיפן, הפכה את כלבתה לאחת מהכלבות הכי מפורסמות בעולם. טסו העלתה את תמונת כלבת השיבה-אינו שלה לבלוג השייך לה. תמונת הכלבה נלקחה על ידי גולשים שונים שהפכו אותה למם עם כתוביות מצחיקות. מפה תמונת הכלבה הפכה להיות פצצה ויראלית של ממים בכל רחבי העולם שכללו בדיחות על שינה, קימה מוקדמת בוקר, דיאטות – ואפילו חקר החלל. התמונה עצמה הפכה למרכז שיח פורה באתרים שונים באינטרנט. השיבוש במילה דוג' (doge) במקום דוג (dog) נובע משיבוש בשם בשיתוף הראשון שעשה יוזר עם התמונה.
הבדיחה על תמונת הכלבה הגיעה כעבור 3 שנים גם לטרנד המוניטרי הלוהט של מטבעות הקריפטו בעולם. שני מהנדסים בילי מרקוס מIBM וג'קסון פאלמר מאדובי, שעד אז מעולם לא נפגשו, אחראים לאותו מטבע שעושה כיום היסטוריה. פאלמר, שעקב אחר ההתפתחויות בעולם המטבעות קריפטוגרפיים, צייץ באותה שנה בלי הרבה מחשבה את המשפט הבא: "השקעה בדוגקוין – די בטוח שזה הדבר הגדול הבא". הוא לא דמיין שהציוץ שלו, אחד מבין רבים אז, יתגשם וישנה את חייו. הציוץ זכה להדים רבים מה שדחף אותו לרכוש את הדומיין Dogecoin.com.
בינתיים, בפורטלנד, ניסה בילי מרקוס לתכנת מטבע דיגיטלי משלו שיפנה לפלח אוכלוסיה אחר מאשר הביטקוין שכוון לסוג משתמשים מאד ספציפי. במהלך נסיונותיו הכושלים הוא נתקל באתר Dogecoin.com זמן קצר אחרי שעלה לאוויר. מרקוס יצר מייד קשר עם פאלמר והתחיל לפתח את המטבע שמבוסס על פלטפורמה קיימת של מטבע קריפטו מפורסם אחר בשם לייטקוין. כך מטבע הDogecoin יצא לעולם על תקן בדיחה בדצמבר 2013. אף אחד משני המייסדים לא בנו על המטבע ככזה שיכבוש את העולם ובטח לא חשבו לרגע שמישהו יקח אותו ברצינות מעבר לקוריוז משעשע.
להפתעת שניהם, Dogecoin הפך למוצר שאנשים החלו להשתמש בו מיד עם שחרורו. מדובר בעיקר באנשים חובבי המם של הכלבה היפנית. סך הכל למעלה ממיליון מבקרים ייחודיים עברו ל- dogecoin.com בחודש הראשון של האתר. עוד בתחילתו הבהיר פאלמר כי מטרת המטבע לא לגרום לאנשים להתעשר אלא לחלוק תודה או נדיבות. מלבד פריצה גדולה שהתבצעה בפלטפורמה על ידי האקר, שבמהלכה נגנבו מיליוני מטבעות ושיצרה באז גדול סביבו, המטבע די מהר ירד מהכותרות ונשאר כפי שכולם צפו שישאר- קוריוז ש5 דקות התהילה שלו מאחוריו. אף אחד מהמחזיקים בו לא דמיין שכמה שנים מאוחר יותר אותו מטבע בדיחה יהפוך אותו למיליונר. פאלמר אף פרש מניהולו ב2015.
את הקאמבק החל לעשות הדוגקוין בשנה זו בעיקר בעקבות מיליארדר אחד לא קונבציונלי בשם אלון מאסק. מאסק חובב ידוע של מטבע הקריפטו, פרסם סדרה של ציוצים הקשורים למטבע הדוג'קוין שהראשון שלו היה ב־28 בינואר, אז צייץ עטיפה לא קיימת של מגזין "Dogue". מאז הרבה לצייץ תמונות או טקסטים הרומזים על המטבע. כל ציוץ כזה היה אות לאלפי מעריציו לרוץ ולהסתער על הדוג'קוין ולהעלות את ערכו במאות אחוזים. לעיתים תוך מספר שעות בודד. הדוג'קוין הפך בגיבוי מאסק ומעריציו למטבע המתריס מפני תרבות ההשקעה בוול סטריט. משתמשי המטבע לאחרונה לוקחים אף חלק בסחר מניות בחברות כמו GameStop ו- AMC כסוג של הטרלה כנגד קרנות הגידור גדולות.
חשוב לקחת בחשבון שלפני שגם אתם מסתערים על הדוג'קוין, שעדיין מדובר במטבע קריפטו שאין לו בסיס בעולם הכלכלה האמיתי. המשמעות היא שהדבר הכי יציב במטבע זה היא אי יציבותו ולכן ערכו גם יכול לרדת באותה המהירות בה עלה.
הפוסט מי שלקח את מטבע הבדיחה הזה ברצינות הפך למיליונר הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית