ad1
חדשות

מהפכת אגירת החשמל מתפשטת בעולם חוץ מבישראל

ב-29 ליולי, החלו חברת טסלה וחברת החשמל פסיפיק גז וחשמל PG&E  את הבנייה של פרויקט הסוללות מהגדולים בעולם באתר מוס לנדינג (אלקהורן)  במונטריי קליפורניה. מדובר בהיקף של 182.5 מגוואט. הבנייה מתוכננת להסתיים ב- 2021.

באותו יום קיבלה חברת ויסטרה אנרג'י  מהוועדה לתכנון במחוז מונטריי, היתר להרחבת מערכת הסוללות שלה באותו אתר, שיכולה לגדול ולהיות פי שמונה גדולה יותר מהפרויקט באלקהורן. מדובר במערכת סוללות ליתיום-יון בקיבולת של 1,500 מגוואט.  מערכת האחסון מוס לנדינג של ויסטרה תהיה מערכת הסוללות הגדולה ביותר בארה"ב ובעולם, הראשונה בעולם בגודל ג'יגוואט, על פי נתונים של S&P Global Market Intelligence.

כדי להמחיש את היקף הפרויקט של ויסטרה במוס לנדינג, אציין שלפי מפעיל רשת החשמל בקליפורניה CAISO, מגוואט אחד מספיק כדי לספק את הביקוש המיידי של 750 בתים. 1,500 מגוואט של מערכת אחסון החשמל בסוללות של חברת ויסטרה, בבנייה מלאה, יוכלו לספק חשמל ל- 1,125,000 בתים!

אתר מוס לנדינג של ויסטרה מספק הזדמנות ייחודית לפיתוח מערכות סוללות לאגירת חשמל בהיקף נרחב.  החברה מתכננת להרחיב את הפרויקט אם וכאשר תנאי השוק והכלכלה יתמכו בו. עם ההיתר החדש, ויסטרה עובדת על שדרוגי התשתית הנדרשים, כך שתוכל לנוע במהירות כאשר צצות הזדמנויות להוסיף נפח אחסון נוסף – כך לדברי קרטיס מורגן, נשיא ומנכ"ל ויסטרה.

פרויקט הענק של ויסטרה אנרג'י עשוי לסייע בהפחתת פליטות הפחמן של קליפורניה ב -50% לפני 2030 ויאפשר בסופו של דבר, את צמצום תלותה בדלקים מאובנים. נשיא ומנכ"ל ויסטרה, קרטיס מורגן, אמר בהודעת דוא"ל ל- S&P Global Market Intelligence: 'קליפורניה היא ללא ספק המיקום האטרקטיבי ביותר עבורנו להמשיך להשקיע במערכות סוללות נוספות בתנאים כלכליים. אנו מאמינים שתחום החשמל יתפתח בסופו של דבר ללא שימוש בפחם ובטווח הרחוק יותר, ללא גז טבעי, זו הסיבה שאנו מתכוונים להקדיש כ -25% מתזרים המזומנים החופשי שלנו להשקעה במוצרי מתחדשים ובסוללות.' 

אילון מאסק – מייסד טסלה

בהינתן המנדט של קליפורניה לספק 60% ממכירות החשמל הקמעונאיות שלה ממשאבי אנרגיה מתחדשת עד שנת 2030, בהשוואה ל -36% בשנת 2019, והיעד של 100% חשמל ללא פליטות פחמן עד 2045, נראה כי ביקוש נוסף לסוללות הוא בלתי נמנע.

רק בישראל חושבים אחרת

הצמיחה המתמשכת של מקורות אנרגיה מתחדשים כמו רוח ושמש הינה קריטית לעולם בהשגת המטרה  להגיע לפליטות נטו אפסיות. עם זאת, מקורות אנרגיה מתחדשת אלו מייצרים חשמל רק כאשר הרוח נושבת או השמש זורחת, ולא בהכרח כאשר החשמל נחוץ ביותר לרשת. מצב זה הביא לצמיחה משמעותית בשימוש בסוללות לתמיכה במערכת החשמל, מכיוון שהסוללות יכולות לאגור את החשמל מהרוח ומהשמש לשימוש כאשר הוא נחוץ.

אף על פי החשיבות של אגירת חשמל בסוללות, במשרד האנרגיה, חושבים אחרת. לדעתם טכנולוגיות האגירה באמצעות סוללות עדין בחיתוליה, ומכאן שאישור והקמת פרויקטים ענקיים של אגירת חשמל בסוללות בעולם זו טעות.

המשרד פרסם סקר "שיתוף ציבור משק האנרגיה ל- 2050"   על יעדי מדיניות להפחתת פליטות במשק האנרגיה הישראלי עד לשנת 2050. במסמך פרוט התנאים המצורף לסקר  נכתב על הסוללות לאגירת חשמל: "טכנולוגיות האגירה באמצעות סוללות עדין בחיתוליה ואין ניסיון רב בעולם בתפעול מערכת חשמל הכוללת כמות גדולה מאוד של מערכות אגירה באמצעות סוללות"  

טכנולוגיה שקיימת מזה עשרות שנים

הטכנולוגיה לאגירת חשמל בסוללות קיימת מזה עשרות שנים, בכל מכונית רגילה יש סוללה (מסוג עופרת חומצה). כל הצוללות בעולם, מלבד אלו המונעות באנרגיה גרעינית, מונעות לצד מנועי דיזל, באמצעות סוללות. במינוחים של היום היו קוראים להן צוללות היברידיות. כל הטלפונים הסלולריים, כל המחשבים הניידים וכל המכוניות החשמליות פועלים בהצלחה מזה שנים בטכנולוגיה לאגירת חשמל בסוללות מסוג ליתיום יון. הטכנולוגיה לאגירת חשמל בסוללות פועלת בהצלחה רבה בתחנות כוח, וההוכחה לכך היא הגדלת הקיבולת של סוללות לאגירת חשמל מ-100 מגוואט ל- 150 מגוואט בהורנסדייל אוסטרליה.

משרד האנרגיה ורשות החשמל עומדים בפני מצב לא פשוט. הם מבינים את המגמות, אבל יש אי-ודאות. אפשר לחכות להתפתחויות, הבעיה היא שכאשר לא מחליטים ולא פועלים – משפיעים על העתיד. בזמן ההמתנה מקבלים את ההחלטות של אתמול שהשפעתן להרבה שנים.  לדוגמה, בנית תחנות כוח פיקריות (תחנות כוח המופעלת בדרך כלל לזמן קצר להשלים ביקוש חסר לחשמל) שיצטרכו להשבית אותן בתוך מספר שנים כאשר התחייבות מדינה לתשלומי זמינות היא לעשרים שנה ויותר.    בעולם חושבים אחרת ממשרד האנרגיה, ומאשרים ומקימים פרויקטים ענקיים של אגירת חשמל בסוללות.

פרויקט הסוללות הגדול באירופה קיבל אישור תכנון בבריטניה

ב-30 לנובמבר הודיעה חברת האנרגיה הבריטית  InterGen כי קיבלה אישור לתכנון הקמת פרויקט אחסון חשמל בסוללות, הגדול ביותר בבריטניה בפארק הלוגיסטי בשפך התמזה. אחד המאפיינים המעניינים בפרויקט זה, הוא שמערכת הסוללות אינה משויכת לתחנת כוח ספציפית מאנרגיה מתחדשת או מפחם או מגז, אלא מחוברת לרשת החשמל ונותנת תמיכה ישירה למערכת החשמל.    

הפרויקט מתוכנן לספק חשמל בתגובה מהירה מאוד, לתמיכה ולייצוב מערכת החשמל הקיימת. בשלב הראשון למשך שעתיים. הפרויקט, בהשקעה של 200 מיליון ליש"ט (כ- 270 מיליון דולר) אמור לספק קיבולת של 320 מגוואט, עם פוטנציאל להתרחב ל -1.3 גיגוואט שעה, פי עשר מגודל הסוללה הגדולה ביותר הפועלת כיום בבריטניה, ויהיה גם אחד ממערכות הסוללות הגדולות ביותר בכל מקום בעולם.

בניית הפרויקט הענק אמורה להתחיל בשנת 2022, והוא צפוי להתחבר לרשת בשנת 2024. מערכת הסוללות כשהן טעונות במלואן, תוכל לספק חשמל לכ- 300,000 בתים למשך שעתיים. הפרויקט כאמור ישמש בעיקר לתמיכה ולייצוב אספקת החשמל הקיימת.

נקווה שגם בישראל יצטרפו לטרנד העולמי המבורך של הקמת חוות לאגירת אנרגיה, ולא יתחבאו מאחורי אמירות סתומות שנועדו בעיקר כדי לפטור את מובילי המדיניות מלקיחת החלטות אמיצות שישפיעו על עתיד האנרגיה שלנו בעשרות השנים הבאות.

הפוסט מהפכת אגירת החשמל מתפשטת בעולם חוץ מבישראל הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית

מאמרים דומים

Back to top button