המועמד לנשיאות בדרום קוריאה מבטיח: הכנסה מובטחת לכל תושב

לי ג'ה-מיונג – צילום מסך מתוך יוטיוב
לי ג'ה-מיונג, שמועמד לנשיאות המפלגה הדמוקרטית השלטת, הבטיח לאמץ את מודל ההכנסה הבסיסית האוניברסלית אם ייבחר. לטענת לי דרום קוריאה תהפוך לאומה הראשונה בעולם שתיישם את המודל הזה אפילו לעשירים. .
בנאום הניצחון שלו ב -10 באוקטובר הדגיש לי את "חבילת סדר היום הבסיסית שלו", שצפויה להיות עמוד השדרה של מדיניות הכלכלה שלו אם ייבחר לנשיא. החבילה מורכבת מתוכנית הכנסה בסיסית אוניברסלית, תוכנית דיור בסיסית ותוכנית הלוואות בסיסית. לי בן ה -57 הוא כיום מושל המחוז גיאונגגי המאוכלס ביותר בדרום קוריאה, המקיף את סיאול, ומכונה כ"ברני סנדרס הקוריאני". במהלך המגיפה קיבלו כל התושבים בתחום השיפוט שלו תשלומים קבועים כדי לסייע להם כלכלית בעיצומו של המשבר הבריאותי.
תכנית ההכנסה הבסיסית האוניברסלית, תחת לי תספק לכל אזרחי קוריאה כ800 דולרים בשנה החל משנת 2023, כשהמטרה היא להגיע לתשלום של כ420 דולר מידי חודש. על פי דו"ח שפרסמה האופוזיציה הקוריאנית בחודש שעבר, תוכנית ההכנסה הבסיסית תחייב את הממשלה לתכנן תקציב בן חמש שנים נוסף של 210 מיליארד דולר. הדו"ח שפרסם נציג מפלגת הפאוור פאוור, צ'ו קיונג-הו, התבסס על נתונים שנאספו על ידי משרד התקציב של האסיפה הלאומית הקוריאנית.
על הביקורת כנגד התוכנית מצד מומחים ומחוקקי אופוזיציה שטוענים שהכסף יגיע ממיסי האזרחים, ענה לי כי הוא מתכנן לממן את התכנית באמצעות הכנסת מסים חדשים על אחזקת קרקעות ופליטת פחמן. "חופש אמיתי אפשרי רק כאשר מובטחים תנאי חיים בסיסיים בכל התחומים כולל הכנסה, דיור ומימון", אמר לי במהלך נאום הניצחון. הוא הוסיף כי יפעל "לעקור מהשורש את אי הוגנות, אי השוויון והשחיתות" וישיב את השוויון הכלכלי באזור.
ההכנסה הבסיסית האוניברסלית צוברת תאוצה ברחבי העולם. העקרון המרכזי בה הוא תשלום כסף מידי חודש לתושבים ללא תנאי. המודל החל כבר להיות מיושם במספר ערים בעולם ומתפשט בקרב ערים שונות ארה"ב – בשלב זה עבור אוכלוסיה מוגדרת.
אחד הניסויים המפורסמים לאחרונה נעשו בסטוקטון, קליפורניה, שם קיבלו 100 משפחות שבקושי גמרו את החודש 500 דולרים מידי חודש מהעירייה. ניסוי זה הגיע כחלק מפרויקט ראשון מסוגו בקליפורניה שהובל על ידי אחד מראשי הערים הצעירים בארה"ב, מייקל טובס, אז כבן ה30. תכנית זו פעלה על מנת להמחיש מה אפשרי כאשר לרשות אנשים קשיי יום עומדים המזומנים שדרושים להם כדי להיות אחראים על חייהם. משך הפרויקט נקבע מראש לכ18 חודשים.
צוות חוקרים עצמאי מאוניברסיטת טנסי ואוניברסיטת פנסילבניה חקר את הניסוי. בדו"ח שפרסם בשנת 2020 מצא כי ההכנסה הבסיסית הקבועה הפחיתה את האבטלה בקרב המשתתפים בניסוי. לאחרונה ניסו כמה מחוקקים בארה"ב להפוך את ההכנסה הבסיסית לחלק קבוע בכלכלת האמריקנית.
למאמץ זה הצטרפו בשנים האחרונות גם מארק צוקרברג ומנכ"ל טסלה, אלון מאסק, שטען כי התפתחות הרובוטים עלולה לפגוע בעבודות שבני אדם מבצעים כיום, מה שיחייב צורה של הכנסה מובטחת.
הפוסט המועמד לנשיאות בדרום קוריאה מבטיח: הכנסה מובטחת לכל תושב הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית