המדינות החזקות מקדמות מס גלובלי ויש להן סיבה טובה לעשות זאת

בקרוב עומדת להסגר רפורמה היסטורית בתחום המיסוי הבינלאומי. ביוזמת ארה"ב 130 מדינות החליטו ביום חמישי האחרון להטיל מס חברות גלובלי מינימלי של 15%. בנוסף הוחלט למסות תאגידים בינלאומיים גדולים הפועלים בעולם ושבשגרה מתחמקים מתשלום מס בגלל הסדרי מס במדינות אחרות. הבשורה הגדולה בהודעה היתה שגם הודו וסין יתמכו ביוזמה החדשה שתבוא לאישור הG20 ב9 ביולי. המדינות היחידות שעדיין מתנגדות ולא במקרה אלה אותן מדינות שנהנו מהמס הנמוך במדינותיהן כמו אירלנד, הונגריה וברבאדוס.
לרפורמה יש שני חלקים – הראשון הוא הטלת מס חברות גלובלי של 15%. המטרה בחלק זה למנוע מחברות לברוח למקלטי מס. שרת האוצר של ארה"ב כינתה זאת כהפסקת "המרוץ לתחתית". מדובר במצב שבו מדינות נאבקות זו בזו מי גובה הכי מעט מס על מנת למשוך חברות בינלאומיות גדולות לבצע את פעילותן בשטחן . הערכה שרפורמה זו תוסיף עוד 150 מיליארד ש"ח בסך הכל בשנה למדינות שיאכפו אותה.
החלק השני מתייחס למיסוי תאגידי ענק שעובדים על פני כל הגלובוס כמו גוגל, פייסבוק אמזון ואפל. השינוי יהיה כך שהן ימוסו על פי היקף העסקים שלהן בשווקים בהם הם נמצאים, במקום המצב היום בו הם ממוסים רק לפי המיקום הפיזי שבו הם רשומים. כך למשל יש קושי בישראל למסות את פייסבוק, שממוקמת פיזית באירלנד, בגין רווחיה בשוק הפרסום המקומי. בחלק זה של הרפורמה הושגה פשרה שהיא תחול רק על 100 החברות הבינלאומיות הגדולות ביותר. לבקשת בריטניה הבנקים והמערכת הפיננסית בכללה יוחרגו מהרשימה. על פי ה-OECD היקף המיסוי כתוצאה מרפורמה זו יכול לעבור את ה- 100 מיליארד דולר בשנה.
מי שדחף לרפורמה היה הממשל האמריקאי שמעוניין להעלות את מס החברות אצלו, אבל חשש שצעד כזה יגרום לחברות אמריקאיות לעבור למדינות עם רמות מס נמוכות יותר. העובדה הזו גם מעוררת ביקורת כנגד המהלך על ידי מספר ארגונים. אותם מבקרים טוענים שרוב הכסף שיגבה מהמיסים ילך למדינות העשירות ממילא. לטענתם ההסכם הזה הוא לא יותר מאשר מחטף כסף של שבע המדינות המתועשות (G7). הארגון ההומניטרי אוקספם טוען ששני שלישים מההכנסות שיניב מס החברות הגלובלי בשיעור של 15% יגיעו לקופותיהן של מדינות G7 והאיחוד האירופי, כאשר המדינות העניות ביותר בעולם יקבלו רק 3% מההכנסות – על אף שמתגוררת בהן יותר משליש מאוכלוסיית העולם.
אוקספם עוד מזהירה כי טיוטת הרפורמה שמקדמות מדינות G7 תאפשר לענקית הטכנולוגיה האמריקאית אמזון להמשיך לחמוק מתשלום מסים בגלל שהתכנית תחול על שולי רווח גבוהים מ10%, בעוד לאמזון שולי רווח נמוכים יותר.
הפוסט המדינות החזקות מקדמות מס גלובלי ויש להן סיבה טובה לעשות זאת הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית