הכלכלה בעולם מתאוששת מהר מהצפוי וזה יוצר בעיה גדולה

התוצר של 20 המדינות החזקות בעולם חזר ברבעון הראשון של 2021 לרמה שלפני המגיפה התוצר צמח ב -0.8% לעומת הרבעון הרביעי של שנת 2020. הודו, טורקיה וסין, שהתמ"ג שלהן כבר היה מעל לרמות טרום המגיפה ברבעון הקודם, המשיכו בהתאוששותן בשיעור של 2.1%, 1.7% ו- 0.6% בהתאמה (לאחר 9.3%, 1.7% ו- 2.6% ברבעון הקודם). התוצר באוסטרליה, קוריאה וברזיל חזר גם הוא לרמות טרום-מגיפה ברבעון הראשון של 2021, כאשר התוצר צמח ב -1.8%, 1.7% ו -1.2% בהתאמה.
ההתאוששות תופסת את הכלכלה רגע אחרי שהמוני עסקים נסגרו ומיליוני עובדים איבדו מקומות עבודתם. הכלכלה העולמית, שנמצאת במצב פוסט טראומה מהמשבר, צריכה להתמודד כעת עם ביקוש שמזנק למוצרים כתגובה מתמריצי הממשלה והעלייה המהירה בצריכה. התוצאה היא שחברות ששבתו בזמן הקורונה או שלחו את עובדיהן לחופשה, לא מסוגלות כעת להשיג מספיק חומרי גלם כדי להפעיל את מערכות הייצור שלהם בהספק מלא.
החברות מנסות בשיא המרץ לחדש את המלאי בעקבות המיתון העולמי בשנה שעברה, מה שגורם לעומס על שרשראות האספקה שכבר מתקרבות לנקודת שבירה. מחסור במכולות משלוח, וצווארי בקבוק בנמלים כולל משברי תעבורה כמו זה שהיה בתעלת סואץ, החמירו עוד יותר את המצב והעלו את עלות העברת המוצרים ברחבי העולם.
הבעיה היא שטרם ברור כמה זמן הביקוש יעלה על ההיצע, במיוחד כאשר המגיפה ממשיכה להשתולל בכמה מהכלכלות הגדולות בעולם. אולם כבר עכשיו אפשר לקבוע שקיים מחסור כמעט בכל תחום, החל ממיקרו שבבים,כלור ועד מוצרי מזון. , השאלה הגדולה היא האם המחסור והעלאת המחירים הם תוצרי לוואי זמניים של המגפה, או האם הכלכלה העולמית משתנה בדרכים העלולות לפתח עידן חדש של אינפלציה. לתשובה לשאלה זו השלכות עצומות על עובדים, משקיעים, חברות וממשלות.
מה שבטוח הוא, שכרגע לפחות האינפלציה חזרה והיא מתפשטת. האינפלציה במדינות המשתייכות לOECD זינקה באפריל לרמה הגבוהה ביותר מאז 2008.
ענף הרכב כמשל
המגפה גרמה לסגירה זמנית של מפעלי יצור מכוניות, אחרי שהמיתון שבא בעקבותיה טרפד הרבה מהמכירות. יצרני הרכב הגיבו על ידי צמצום ייצור הרכב וכפועל יוצא הקטינו גם את ההזמנות לשבבי מיקרו שהכרחים לבניית מערכות המחשוב ברכבים. בתגובה יצרני השבבים המירו את שרשרת הייצור כך שתותאם לחברות המייצרות סמארטפונים, מחשבים ניידים ומכשירי משחק – מוצרים שהיו מבוקשים מאוד מצד צרכנים שסגורים בבית.
ואז, כאשר מכירות הרכב זינקו מהר מהצפוי בעקבות הריבית הנמוכה ודעיכת המגיפה, היצרניות מצאו את עצמן אחרונים בתור לקבלת שבבים. המחסור הנרחב אילץ את פורד, פולקסווגן, פיאט קרייזלר וניסן לצמצם את הייצור. הדבר דחף למעלה את מחיר המכוניות החדשות והעלה את הביקוש לרכבים משומשים, שהם כיום אחד ממקורות האינפלציה העיקריים בארצות הברית.
מחיר המכוניות המשומשות והמשאיות בארצות הברית זינק ב -10% לעומת החודש הקודם באפריל – העלייה הגדולה ביותר מאז 1953, לפי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה. המחירים עלו ב -21% בהשוואה לשנה קודמת, והפכו את המכוניות המשומשות למניע העיקרי של עליית מחירי הצרכן בארה"ב.
גם מחירי הסחורות מזנקים
עם התאוששות גם זינקו עלויות חומרי הגלם הדרושים לייצור מוצרי צריכה. ההשקעה הגדלה בטכנולוגיות ירוקות מצריכות שימוש הולך וגובר במתכות כמו אלומיניום ונחושת בעיקר עבור ייצור רכבים חשמליים. גם מחירי עפרות ברזל, נחושת ופלדה, שמשמשים לייצור מכוניות, בתים ומכשירים חשמליים, עלו גם הם בשבועות האחרונים ברמת המחירים. מדד ספוט הסחורות של בלומברג, העוקב אחר שינויים במחירים במגוון מתכות וסחורות חקלאיות, זינק בכ 60% בשנה האחרונה.
בארצות הברית המחסור בעץ השבית מנסרות והוסיף למחיר בית חדש ממוצע כמעט 36,000 דולר – כך על פי ניתוח של האיגוד הלאומי לבניית בתים. לא רק תחום הבנייה מרגיש את החוסר בחומרים. גם בטמפונים, חיתולים ואפילו נייר טואלט מורגש החוסר בארה"ב, שבא לידי ביטוי על ידי העלאת מחירים.
מחירי המזון העולמיים עלו גם הם כבר חודש 12 ברציפות, והגיע לרמות שיא שלא נראו מאז 2014. מדד FAO Food Price Index שנחשב למדד המוביל בכל הקשור למדידת מחירי המזון, עלה ב -2 נקודות מ -118.9 נקודות במרץ ל -120.9 באפריל. מדובר בזינוק של 30.7% בשנה – העלייה המהירה ביותר מאז 2011. הסיבות העיקריות לזינוק במדד המחירים הן בצורות באזורי הגידול שכוללות גם יבול מאכזב באירופה ובארה"ב בשילוב עלייה בביקושים במזרח, במיוחד בהודו וסין. בנוסף לכל זה נוצר עומס על מערך האספקה בשל הסגרים בתקופת הקורונה, מה שלא הוסיף להוזלת התהליך, וכן ציפייה לסיום המגיפה והתאוששות מחודשת של הכלכלה שחוזה עלייה בביקוש.
חלק מהמומחים תומכים בכך שמדובר בעליות מחירים צפויות ונורמליות בגלל ההתאוששות העולמית ולכן תוך זמן קצר הביקוש ירד במקביל לעלייה ביצור, מה שיאזן את המחירים. חלק אחר טוען שיתכן שהכלכלה נכנסת לשלב חדש של אינפלציה גבוהה תוצאה של שנים ארוכות של ריבית נמוכה והדפסת סכומי עתק של הממשלות בעשור האחרון ובמיוחד במשבר האחרון.
הפוסט הכלכלה בעולם מתאוששת מהר מהצפוי וזה יוצר בעיה גדולה הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית