ad1
חדשות

הביטקוין נושק ל50 אלף דולר – האם זה הזמן להשקיע בו?

ערך הביטקוין מרקיע שחקים ומגרד את ה50 אלף דולר ושאלת השאלות היא לאן מועדות פניו. בשביל להבין פני צופי העתיד צריך להבין קודם את המקור לעליית המטבע.

הביטקוין הראשון נוצר בינואר 2009. בשנים לאחר מכן הוא נחשב כמטבע חדש, עוף מוזר, עם טכנולוגיה בתולית, כשהיה חשש ברור למשקיעים שמא יקום איזה שר אוצר באחת המדינות ויאסור את השימוש בו. אבל ככל שהזמן עבר יותר ויותר מדינות התחילו להגדיר את המטבע הוירטואלי כנכס פיננסי והטילו עליו רגולציות, שזו מילה אחרת בעצם לכך שהם הכירו בקיומו. החידוש בשנה האחרונה היה כשתאגידי ענק במגזר העסקי, שלא אהד במיוחד את הביטקוין עד עכשיו, התחיל לפעול בצורה מעשית כדי לשלב אותו כחלק מהמודל העסקי שלהם.

זה התחיל בחודש אוקטובר כאשר פייפאל הגדולה אפשרה לכלל לקוחותיה לרכוש מוצרים ושירותים מ26 מיליון בתי העסק שעובדים עם הפלטפורמה הזו. זה המשיך השבוע כאשר טסלה של המיליארדר אילון מאסק הודיעה כי רכשה ביטקוין ב1.5 מיליארד דולר, ותאפשר בעתיד ללקוחותיה לרכוש מוצרים ואביזרים עבור רכבי החברה באמצעות מטבעות קריפטו.

טסלה רכשה למעשה ביטקוין בשווי של למעלה מ15% מכל המזומן שיש לה. הסיבה הרישמית לכך היתה שהיא רוצה יותר גמישות גיוון ומקסום ההחזרים על המזומן שלה. אולם נראה שיש פה עוד נקודה חשובה בסיפור והוא אילון מאסק. מאסק נחשב למשקיע הרפתקן וחובב קריפטו ידוע. ההשפעה שלו על הסחר במטבעות הדיגיטלים הוא בלתי נתפס.

כך למשל בשנת 2013 יצא לעולם מטבע שנקרא דוגקוין (Dogecoin).המטבע נוצר כבדיחת רשת, פראפרזה למאות מטבעות הקריפטו שקיימים, ללא מטרה מוגדרת. ואז בינואר השנה בסדרת ציוצים של מאסק לעוקביו, ויש לו 45 מיליון כאלה, הוא הקפיץ את מטבע הבדיחה הזה לשווי כל של יותר מ6 מיליארד דולר. דוגמא זו נותנת טעימה לעוצמה של מאסק, כך שבאבחת ציוץ הוא יכול להקפיץ מטבע דיגיטלי חסר משמעות לשמיים. לא מן הנמנע  שרכישת הביטקוין על ידי טסלה לא נעשתה על רקע עיסקי טהור, אלא ניסיון של מאסק להכניס את המטבע הוירטואלי בדלת האחורית אל מרכז המיינסטרים העיסקי.

השילוב של מדינות רבות שמכירות בביטקוין יחד עם הכניסה שלו אל תוך העולם העיסקי דרך תאגידים גדולים, יחד עם הכסף הרב שהזרימו הבנקים המרכזיים במהלך המשבר האחרון ושמחפש אפיקי השקעה רווחיים בעולם בו הריבית היא אפסית, הביאו ככל הנראה להתפוצצות הביטקוין כלפי מעלה.

אולם למרות החדשות הטובות, התקווה של רבים לראות את הביטקוין הופך בקרוב למטבע שיהווה אלטרנטיבה לשקל, יורו או הדולר בעולם האמיתי היא יותר בגדר פנטזיה מאשר מציאות אפשרית. יש לכך שתי סיבות.

מצד אחד יש את הלקוח – את האזרח הפשוט. היום המסחר בביטקוין מבחינה טכנית עבורו עדיין לא טריוויאלי. צריך להתקין ארנק, צריך לדעת איך לשלוח או לקבל ביטקוין מהארנק, צריך להבין גם איך לשמור על הביטקוין כי כאן אין איזה מנהל בנק הביטקוין שאפשר להרים אליו טלפון ולהודיע לו שנגנבו הביטקונים ולבקש פיצוי. מדובר במכשול לא גבוה במיוחד אבל מספיק גבוה בשביל להרתיע אזרחים רבים מלהתעסק איתו.

לעומת זאת – יש גם את הצד השני של בעלי בתי המסחר. ביטקוין הוא מטבע לא יציב בלשון המעטה שיכול לעלות או לרדת ביום אחד בעשרות אחוזים. חברות לא יכולות לנהל עסק כשיום אחד ההון שברשותם עולה בבת אחת ואז הם הופכים למיליונרים, ויום למחרת הוא צונח ואז הם נמצאים דה פקטו במצב של פשיטת רגל. עסק חייב ודאות לפחות לטווח הקצר והבינוני כדי לשרוד ואת זה הביטקוין לא מספק לו.

ולגבי השאלה האם זה הזמן להכנס ולהשקיע בביטקוין כנכס פיננסי? אני אישית לא הייתי שם בביטקוין כסף שאני זקוק לו או רוצה לרכוש איתו בעתיד הנראה לעין נכסים או שירותים שחשובים לי כמו דירה או רכב. הביטקוין יכול להתאים אולי לכאלה שיש להם כסף מיותר, כזה שהם יכולים להשתעשע איתו בהשקעה ספקולטיבית ומסוכנת מתוך ידיעה שאת רובו יפסידו אבל עם סיכוי מסוים ולא רע גם לעשות עליו תשואה יפה בעתיד.

הפוסט הביטקוין נושק ל50 אלף דולר – האם זה הזמן להשקיע בו? הופיע ראשון בהכלכלה האמיתית

מאמרים דומים

Back to top button